3 Landenpunt

3 Landenpunt

Triglav Nationaal Park, vlak over de grens in Slovenie (winter)

Nabij drielandenpunt Oostenrijk / Italië / Slovenië

Direct over de grens, in Slovenië zelf, vindt u het uitgestrekte en nog ongerepte Triglav Nationale Park. Nieuwe autowegen hebben Italië (Tarvisio op ½ uur, Venetië op 2½ uur en Verona op 3 uur) en Slovenië (o.a. Triglav Park op ruim ½ uur: Mostrana) nu nog dichterbij gebracht.

Noordoost Italië:

Friuli-Venezia-Giulia:

Het noordoosten van Italië, de regio rondom het grensplaatsje Tarvisio (op een half uur rijden van Lukowitz), is één uitgestrekt natuurpark, een van de oudste van Italië. Ook hier kunt u weer genieten van talloze wandelingen en trektochten, met als bijkomend voordeel dat u vrijwel overal prima Italiaans kunt eten. Vergeet u niet dat deze streek al veel langer bij Italië hoort dan het Dolomietengebied rond Süd-Tirol. Een wonderschoon wandelgebied ligt rondom de Fusine-meren (Lagi di Fusine), vlakbij de Sloveense grens, dat jaarlijks vele bewonderaars trekt. In Tarvisio zelf kunt u uitstekend Italiaanse inkopen doen (wijn & voedsel) en Italiaans eten. Andere bezienswaardige steden zijn Gemona del Friuli (zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in de 70er jaren, onder architectuur weer opgebouwd), Udine (regiohoofdstad), San Daniele del Friuli (van de beroemde gedroogde ham) en Aquileia (vroeger belangrijke Romeinse haven met 200.000 inwoners).

Kaart noordoost Italië

Kaart Italië

Noord-Oost Italië

Websites noordoost Italië:

Slovenië:

Slovenië is een klein land met ongeveer 2 miljoen inwoners. Het is een ontwikkeld land, met goede overnachtingsmogelijkheden, campings, en verzorgd openbaar vervoer. Het land heeft een oppervlak van 20.256 vierkante kilometer en is ongeveer een derde van Oostenrijk. Meer dan tachtig procent van de bevolking is katholiek. Slovenië is lid van de EU, het kreeg als eerste Oost-Europese land de Euro als betaalmiddel.

Land & Steden

Ljubljana is de hoofdstad van het land. Een prachtige (universiteits)stad, met veel Middeleeuwse, barokke en art nouveau gebouwen. Het is het politieke, culturele en financiële centrum van Slovenië en ligt redelijk centraal. Een andere grote stad is Maribor, dat vlakbij de Oostenrijkse grens, onder Graz, ligt. Hier is een universiteit gevestigd en zijn veel musea en theaters te vinden. Eén van de oudste steden van het land is Ptuj, met veel Middeleeuwse bouwwerken. Ook de omliggende dorpjes zijn het bezoeken waard. Slovenië heeft maar een klein stukje kuststrook, maar dit wordt veel bezocht door toeristen.  In het binnenland ligt de Karst regio, waar je goede wijnen kunt kopen bij de wijnboeren. De kwaliteit van zowel de wijnen als de restaurants is sterk verbetert de afgelopen 10 jaren.

Bovec en Kobarid (Caporetto) bieden uitgebreide rafting mogelijkheden op de kraakheldere, snelstromende rivier de Soca (Isonzo). De Postojna grot is één van de bekendste van Europa, waar inmiddels meer dan 26 miljoen toeristen op af zijn gekomen. De minder bekende, kleinere Skocjan grotten zijn bijzonder fraai en liggen maximaal op 150 meter diepte onder de zeespiegel. Erdoorheen stroomt met donderend geweld een onderaardse rivier.

Triglav Nationaal Park

Slovenië is een prachtig land met een aangenaam mediterraan klimaat. Het beschikt over een klein stukje Middellandse-Zeekust en is verder bergachtig, met de Triglav (2864 meter) als hoogste berg. Deze ligt in het nationale park Triglav, met een oppervlakte van 84.805 hectare een van de oudste en grootste parken van Europa. Het biedt talloze prachtige dag- en meerdaagse tochten. Hier leven veel wilde dieren en vindt u nog diverse zeldzame plantensoorten. In het noordoosten net buiten het Triglav-park ligt het meer van Bled, met daarop een pittoresk eilandje met een kerkje dat bijna alle reisgidsen over Slovenië siert. In het zuiden van het Triglav-park ligt het wondermooie meer van Bohinj, het grootste van het land. Verder zijn er duizenden fiets- en wandelpaden uitgelegd. In het noorden, vlakbij Oostenrijk ligt de noordelijke toegang tot het park (via het plaatsje Mostrana, ruim een half uur rijden van Lukowitz) die direct voert naar de voet van de Triglav, met zijn imponerende noordwand.

Kaart Slovenië

Kaart Slovenië

Slovenië

Websites Slovenië: